Är det värt att uppgradera till Windows 10?

computer-914546_640En lite tokig fråga kanske då du som redan använder Windows 7 eller 8 blir erbjuden en uppgradering gratis från Microsoft. På sätt är det absolut värt att uppgradera till 10:an.

Vad får du då i Windows 10 som du inte redan har? Microsoft har inte slagit på den stora trumman för ingenting. En mängd nya funktioner och en del nygamla finns i den nya versionen. En gammal och omtyckt funktion är startknappen som har kommit tillbaks efter att varit borta på Windows 8 vilket har rönt en hel del kritik.

Stöd för flera skärmar

För dig som använder två eller flera skärmar är Windows 10 ett bra val. Det finns nämligen stöd för det och det behövs inga särskilda extraappar. De olika skärmarna går dessutom att köra med olika upplösning, vilket är en bra funktion.

Skrolla utan att aktivera

En annan ny funktion är att du kan skrolla i olika öppna dokument utan att göra dem aktiva. Du kan genom att hålla muspekaren över exempelvis ett kalkylblad och snurra på skrollhjulet hämta den information du söker utan att aktivera dokumentet.

Ny sökfunktion

En ny sökfunktion hittar du också i Windows 10 som heter Cortana. Här kan du använda naturligt språk för att ställa frågor. “Vilka dokument sparade jag förra veckan?” ska exempelvis fungera. Än så länge fungerar funktionen bara på engelska men kommer förhoppningsvis på svenska i framtiden.

Skriva ut PDF

En efterlängtad finess är att det går att skriva ut som PDF direkt från Windows. Det gäller alla dokument som finns i mappsystemet. Det ska även gå att skriva ut en webbsida från den nya webbläsaren Microsoft Edge direkt till PDF.

Det finns så många nya vettiga funktioner i Windows 10 samtidigt som man har ansträngt sig för att inte göra 10:an alltför olik tidigare Windowsversioner. Allt för att användaren ska känna igen sig. Det är absolut värt att uppgradera!