Hur använder jag Filezilla till min FTP Server?

filezilla-logoFörst och främst, vad är en FTP-server? Alla har inte tillgång till en sådan och den kan närmast beskrivas som en form av molntjänst. Det kan gå till så att man hyr in sig på en FTP-server för att där kunna lagra dokument och filer på ett säkert sätt, jämfört med att lagra allt på en hårddisk på sin arbetsplats.

FTP står för File Transfer Protocol och är en gemensam standard för att skapa program som kan skicka filer mellan olika datorer. Filezilla tillämpar den standarden och är ett grafiskt gränssnitt som gör det mycket enkelt att skicka filer till och från en server.

Normalt brukar det finnas inbyggda system för filöverföring som till exempel då du hämtar ner din e-post till din dator. Ibland är det däremot lämpligt att ha lite mer kontroll över vilka filer som ska skickas och vart de ska skickas.

Filezilla påminner om filhanteraren i Windows men är lite mer komplex. Då du har laddat ner Filezilla till din dator och installerat den kan du börja jobba. Först måste du ha inloggningsuppgifter till FTP-servern. När du är inloggad kan du hämta filer där och ladda upp filer till servern. Man gör det genom en “dra och släpp”-funktion som är mycket enkel. Här kan du förutom att föra över filer bygga upp ditt mappsystem, både på den egna datorn och på FTP-servern. Ett varningens ord bara, det finns ingen ångraknapp som det brukar göra i de flesta system. Skickar du en fil med samma namn som en fil som redan ligger på FTP-servern skrivs den obönhörligen över och går inte att få tillbaka.

Filezilla kan användas till mycket mer än att bara sända filer. Den har en minnesfunktion och en möjlighet att skapa bokmärken för mappar man använder ofta. Filezilla är ett freeware och är således gratis att ladda ner.