Hur sätter jag upp en trådlöst nätverk hemma?

Idag är det lika vanligt att ha en dator hemma som att ha en tv eller dammsugare – men en stor skillnad är att en dator faktiskt inte är så mycket mer än en aluminumlåda om den inte är uppkopplad till internet. Här hjälper vi dig att reda ut frågetecknen kring hur du enklast sätter upp ett trådlöst nätverk hemma.

Nätverket är idag var mans egendom, man behöver inte vara IT-tekniker för att syssla, inneha eller installera det. Att installera trådlöst nätverk hemma är gjort i ett nafs och i princip allt du behöver göra är att sätta in routern.

2222294593_2df1cdc56f_b

Navigera routern rätt

Om du använder dig av flera datorer har du väldigt mycket att vinna på att koppla ihop dem. Den allra enklaste formen av nätverk är det som utnyttjar samma internetuppkoppling till flera olika datorer. Att installera en router som ser till att alla hemmets datorer får tillgång till samma internetuppkoppling är det effektivaste och bästa sättet att sätta upp det trådlösa nätverket. Routern är kärnan till ditt nätverk så när den är igång är den största delen av jobbet redan gjort. Genom att ordna några inställningar sedan kan du få dina datorer att både surfa på och ”kommunicera” med varandra. Med kommunikation menas att dokument kan delas mellan datorerna som till exempel bilder, filer och diverse dokument.

Stäng av fildelningen

Ju fler tekniska prylar du ska koppla upp till ditt trådlösa nätverk, desto viktigare blir det att se över säkerheten kring nätverket. Om du inte ser till att skydda ditt nätverk och din router genom att använda dig av ett lösenord kan folk i närheten, till exempel dina grannar, komma att använda ditt nätverk utan lov. Det kan leda till en väldigt dyr interneträkning om du har otur! Genom att slå på fildelning kommer du att ge andra tillåtelse att koppla upp sig till ditt nätverk, så se till att det är avstängt.